Living with Intelligence

AI. Smart Objects. Machine learning. Het zijn termen die je tegenwoordig vaker tegenkomt. In dit masterproject staan de kenmerken en interacties met hedendaagse en toekomstige intelligente systemen centraal. Daarbij onderzoek ik hoe ik mensen kan engageren om mee na te denken over de implementatie van AI in hun dagelijkse omgeving.

Living with Intelligence gebruikt dagdagelijkse lampen als medium om te reflecteren over de invloed dat intelligente technologie kan hebben op ons dagelijkse leven. Drie lampen belichten hierbij verschillende vormen van intelligenties, functies en interacties.

LOK gaat over de controle die we hebben, of niet hebben bij autonome technologieën. Op de lamp valt geen controle uit te oefenen. Zo heeft het geen schakelaar. Echter voorspelt het wanneer er licht nodig is. Ook over de hardware is er geen controle. De lamp van LOK wordt automatisch vervangen als het veroudert.

Lumo handelt over de neiging om menselijke kenmerken toe te passen aan technologie. Is dit de toekomst of alleen een tussenfase? De lamp werkt volgens menselijke emotionele intelligentie. Ze wordt kwaad, eenzaam en bang. Hou de lamp gelukkig om er de gewenste functionaliteit uit te krijgen.

Bij Lium staat samenwerking centraal tussen gebruiker en een toestel dat steeds meer voor zichzelf kan nadenken. De controle over het licht wordt dynamisch overgedragen tussen mens en toestel door middel van een gemotoriseerde dimmer. Het laat wederzijdse beïnvloeding toe en stimuleert tot onderhandelen en compromissen zoeken.

Begeleiders Selina Schepers
Niek Kosten
Seen At Exit graduation show 2020
We Are The Next Generation 2020