Datawalk

A Participatory Walk

Datawalk is een speculatief object om aan te zetten tot reflectie over de persoonlijke data die we online achterlaten. Vandaag zijn het vooral bedrijven die voordeel halen uit onze data door gerichte reclame en ons te plaatsen in ‘filter bubbles’. Met Datawalk creëer ik een speculatieve wearable voor een toekomst waarbij alle data letterlijk op straat te grabbelen ligt.

Het toestel werkt als een materialisering en metafoor van cookies waarbij je persoonlijke data ter plaatse wordt achtergelaten op een stukje afgeprint papier. Hierdoor kunnen mensen de papiertjes oprapen, bekijken en zich een beeld vormen van wie je bent. Persoonlijke data wordt gedemocratiseerd en is nu zichtbaar voor iedereen. Schuilt er een nieuwe vrijheid in al je data vrijgeven?

Datawalk werd gebruikt in twee participatieve sessies om reflecties, suggesties, attitudes en verhalen over het thema te verkrijgen. Deze werden verwerkt in een video waarbij de participanten reflecteren over data privacy en het vrijgeven van gegevens.

Skills Electronics
Programming
3d-printing